Košarica
0,00 € (0)
Košarica
0,00 € (0)
  • Domov
  • / Pogosta vprašanja

Akumulator Hub


Pogosta vprašanja

Zakaj se odstranjujejo nalepke z moje baterije?

Odstranjene nalepke kažejo na obrabo zaradi previsokih temperatur.

Nasvet: Vedno dajte bateriji čas, da se ohladi, preden jo polnite, ali uporabite polnilnik, ki polni temperaturno kompenzirano.

Nasvet: Če vozilo ali napravo uporabljate v zelo vročem okolju, izberite baterijo, ki lahko prenese visoke temperature.

Kaj je motorna baterija?

Baterija, ki v glavnem zaganja motor kolesa. Za to potrebuje zaganjalnik veliko moči za kratek čas. Pomembna je tudi hladna moč za zagon (CCA), ki jo zagotavlja baterija, pa tudi njene značilnosti. Baterija z visoko rezervo moči bo kolo zagnala tudi delno napolnjeno.

Poleg tega motorna baterija oskrbuje električne porabnike, saj je edina baterija v motorju kolesa. Več porabnikov, zlasti dodatnih varnostnih ali zabavnih funkcij, večja je potrebna kapaciteta, tako da so porabniki oskrbovani tudi med mirovanjem ali ko je motor izključen, stroj pa se še vedno zažene po uporabi porabnikov.

Kaj so avtomobilske baterije?

Za običajna osebna vozila, tudi ameriška vozila, azijski modeli in klasična vozila, se večinoma uporabljajo sodobne, vzdrževanje prosti poplavne baterije, kot so intAct Start-Power NG, intAct Race-Power ali intAct Premium-Power. Te baterije so primerne za majhne avtomobile, terence, džipe, vozila s štirikolesnim pogonom, minivane, kombije in še veliko več.

Če je v avtomobilu zagotovljena varnostna baterija, se za ta namen uporabljajo AGM baterije, kot je naša intAct Back-Up-Power.

Pri vozilih z veliko porabniki so dvojne baterije, kot so Optima Redtop ali zagonske baterije Odyssey, lahko dobra rešitev. Zahvaljujoč AGM tehnologiji s čistimi svinčenimi rešetkami zanesljivo oskrbujejo porabnike z visoko porabo energije in še vedno zagotavljajo visoko zmogljivost pri zagonu. To jih prav tako dobro prilagaja za uporabo v avtobusih, avtodomih ali čolnih, v katerih ni nameščena dodatna oskrbna baterija.

Kaj so tovorne baterije?

Baterije v tovornjakih, gospodarskih vozilih, kmetijskih strojih in avtobusih morajo biti zaradi vibracij motorja odporne proti tresljajem. Naše tovorne baterije v različicah SHD so odporne proti vibracijam v skladu z V3, kot je intAct Start-Power NG Truck, ali V4, kot je intAct Premium-Power Truck. Za tovornjake s funkcijo start-stop so primerna tudi EFB baterije, kot je intAct Start-Stop-Power EFB Truck. Prav tako se dobro spopadajo z povečano porabo energije zaradi bivanja v voznikovi kabini. Tovorne baterije so primerne za kmetijske stroje, gradbena vozila, tovornjake, traktorje, avtobuse, avtobuse, reševalna vozila in še veliko več.

Kaj je oskrbna baterija?

Oskrbne baterije morajo zagotavljati energijo za čim daljše obdobje za porabnike, ki niso povezani s rednim električnim omrežjem ali zagonsko baterijo. Bodisi v mobilnih aplikacijah, na primer kampiranju ali v otokih, kot so planinske koče, ali v varnostnih aplikacijah, ko normalno električno omrežje odpove ali za kompenzacijo tako imenovanih izpadov napetosti. Glede na uporabo so polnjene s polnilnikom iz električnega omrežja ali prek manjših fotonapetostnih ali vetrnih sistemov.

Torej ne samo, da morajo zagotavljati energijo dolgo časa in jo nato dobro sprejeti nazaj, temveč se morajo tudi dobro spopadati s spreminjajočimi se tokovi in napetostmi.

Oskrbne baterije so ciklične baterije, to pomeni, da so zasnovane za neprekinjeno zagotavljanje toka do maksimalne globine praznjenja 80 % pri oskrbovanju električnih porabnikov in nato popolnega ponovnega polnjenja. Nasprotno pa zagonska baterija zagotavlja kratki, močan tok za zagon motorja in se polni z alternatorjem med vožnjo.

Kaj je zaganjalna baterija?

Baterija, ki jo polni alternator in zagnane vozilo. Za ta namen zaganjalni motor za kratek čas potrebuje veliko toka. Poleg hladne zagnalne zmogljivosti (CCA), ki kaže, koliko toka lahko baterija idealno zagotovi, lastnosti baterije vplivajo na to, kako zanesljivo lahko zagotovi to zaganjalno moč. Baterija z zelo dobrimi lastnostmi polnjenja se na primer hitreje napolni, kar je zlasti koristno za vozila v mestnem prometu. Prav tako oskrbuje potrošnike v vozilih brez dodatne baterije za varnostno kopiranje ali oskrbovalne baterije. Več električnih potrošnikov, ki so nameščeni tovarniško ali dodatno, večja je potrebna zmogljivost za oskrbovanje potrošnikov, ko vozilo miruje ali je motor ugasnjen, ter še vedno zanesljivo ponovno zagon vozila.

Za kaj so primerne motocikelske baterije?

Motocikelske baterije se uporabljajo ne le za motorna dvokolesa, od klasičnih avtomobilov do dirkalnih motociklov, za skuterje, lahke motocikle in mopede od 50 cm3, temveč tudi za štirikolesna športna in rekreativna vozila ter delovna vozila s krmilnimi ročaji za vsak teren, tudi z vlečnimi kolesi, kot so ATV-ji, Quadi ali z volanom, kot so kosilnice za vožnjo, za vozila in rekreativna vozila s sedeži drug ob drugem, kot so UTV-ji in buggyji, za snežne sani za 1 - 2 osebi, kot so snežne sani, snežne sani in snežne motocikle, ter za vodne motocikle, kot so PWC-ji, čolni na vodni pogon, vodni skuterji in podobno.

Kaj pomeni suho prednabito?

Pri suho prednabitih baterijah kislina še ni napolnjena, ampak jo mora delavnica, servisna služba ali uporabnik napolniti z baterijsko kislino in jo napolniti pred namestitvijo.

Pri intAct Bike-Power Classic in intAct Bike-Power AGM je priložen paket kisline z natančno pravo količino baterijske kisline.

Zakaj ima ta baterija tako dober pretok toka?

Zaradi AGM tehnologije ta baterija posebej dobro absorbira tok, tj. se hitreje polni kot običajna mokra baterija, in jo lahko napolnite z višjim tokom polnjenja ali močnejšim polnilnikom, kot je ?

Ta značilnost izhaja iz dejstva, da je pri AGM baterijah kislina skoraj pritisnjena proti elektrodom s flisastimi ločilci. To pomeni, da je reakcijska površina v bateriji večja. To pomeni, da se lahko več molekul žveplove kisline hkrati odzove z aktivnim svinčevim sulfatom, kar pomeni, da se med polnjenjem hkrati veže več elektronov, tj. večji je pretok toka. Poleg tega posebna zlitina rešetk dobro prevaja tok.

Kaj pomenijo obloge na priključkih baterije?

Črne obloge na priključkih kažejo na baterijo, ki je prezgodaj izgubila zmogljivost zaradi neprekinjene prekomerne obremenitve.

Nasvet: Vedno poskrbite za dobro ravnotežje med trenutnim odtokom in polnjenjem.

Informacije o izračunih zmogljivosti in obnašanju med polnjenjem lahko najdete v naših baterijah za motorna kolesa, zaganjalnih baterijah, pogonskih baterijah in oskrbovalnih baterijah.

Kakšne vrste motocikelskih baterij obstajajo?

Za motocikle in štirikolesna manjša vozila so na voljo klasične poplavne baterije v zasnovi z nizko vzdrževanjem (intAct Bike-Power Classic in Exide Bike Conventional) ali brez vzdrževanja (intAct Garden-Power), AGM baterije (intAct Bike-Power AGM, intAct Bike-Power SLA, Exide Bike AGM in naše motocikelske baterije Odyssey), HVT in GEL baterije (intAct Bike-Power HVT, intAct Bike-Power GEL HVT-HD in intAct Bike-Power GEL) ter litij-ionske baterije (intAct Bike-Power Litij). Da bi pokrili čim več vrst vozil, so na voljo baterije v različicah 12 voltov in 6 voltov.

Kaj je kratki stik in kako ga preprečiti?

Kratki stik se pojavi, ko se dve sponki ali plošči baterije nenamerno povežeta skupaj. To se lahko zgodi, če je ločilnik med ploščami poškodovan zaradi vibracij, na primer, ali če se nabira prekomerno baterijsko blato, kar zapira vrzel med ploščami pod ločilnikom.

Če je ohišje deformirano na eni sami celici, to kaže na takšno zaprtje celic. Lahko pa tudi kaže na prekomerno rast plošč zaradi najglobljega polnjenja.

Preprečevanje

Izbira primerne baterije za določeno uporabo pomaga v obeh primerih. intAct Bike-Power HVT je še posebej kompakten, da zaščiti vse komponente. Baterije, odporne na cikle, kot je intAct Bike-Power GEL, dobro prenašajo pogoste delne izpraznitve, kar pomeni, da tvorijo manj baterijskega blata kot druge razrede baterij.

Poleg tega, Ko se baterija premosti, lahko do kratkega stika pride tudi, če se polariteta obrne ali če se dve priključni sponki nenamerno povežeta s pomočjo orodja ali podobno.

Kratki stik, ki ga povzroči obrnjena polariteta ali nenamerno povezovanje sponk, je mogoče prepoznati po tem, da se vsaj ena sponka stopi.

Če je vaša baterija redno izpostavljena močnim vibracijam ali sunkom, izberite SHD zaganjalno baterijo za prihodnost, na primer intAct Premium-Power Truck ali intAct Start-Stop-Power EFB, HVT motorno kolesarsko baterijo, kot je intAct Bike-Power HVT ali intAct Traction-Power PzS ali intAct GEL-Power za pogonske ali oskrbovalne aplikacije.

Kaj pomeni rast pola na bateriji?

Bele sivo-sive obloge na polih, imenovane "rast pola", povzroča močna sulfacija na ploščah.

Nasvet: Vedno poskrbite za dobro stanje napolnjenosti.

Kakšen je namen izolacije pred vibracijami zaganjalne baterije?

Še posebej v tovornjakih in drugih komercialnih vozilih z dizelskimi motorji z visokim delovnim volumnom so močne vibracije, ki povzročajo prezgodnje staranje baterije. Naše tovorne baterije v SHD različicah so odporne proti vibracijam v skladu z V3, kot na primer intAct Start-Power NG Truck, ali V4, kot intAct Premium-Power Truck.

Toda tudi v težkih potniških avtomobilih, kot so SUV-ji in terenska vozila, lahko delovanje baterije trpi zaradi mehanskih vibracij in sunkov.

AGM baterije ponujajo dobro možnost s steklenimi vlakni: v Optima Redtop so ovite plošče, stisnjene v ohišje baterije, ki zagotavljajo dodatno zaščito za aktivni material, v starter baterijah Odyssey pa tesno plastene, natančno prilegajoče se plošče iz 99,99 % čistega svinca.

Še ena možnost za avtomobile in tovornjake je intAct Start-Stop-Power EFB (izboljšana poplavljena baterija). Ta nadaljnji razvoj poplavljene baterije je prav tako posebej odporen proti vibracijam.

Kaj pomenijo obarvani vtiči?

Rjavkasto-rdeča obarvanost vtičev kaže na prekomerno polnjenje baterije in napako v sistemu polnjenja.

Nasvet: Vaša delavnica lahko preveri, ali vaš polnilnik pravilno deluje.

Nasvet: Preverite funkcijo in značilnosti vašega polnilnika ter po potrebi zamenjajte z enim, ki podpira pomembne varnostne funkcije, kot so samodejni izklop, zaščita pred kratkim stikom, zaščita pred obratno polariteto itd.

Kako nastane stopljeni drog?

Stopljeni drog nastane zaradi kratkega stika, ko se med mostom obrne polarnost baterije ali kadar so poli povezani z orodjem ali drugim predmetom.

Namig: Bodite previdni pri ravnanju z baterijami.

Kaj je rezervna baterija?

V nekaterih avtomobilih je že od začetka nameščenih toliko porabnikov, da bi jih oskrba preobremenila z zaganjalno baterijo. To so tako imenovane rezervne baterije.

Če je vaš avto opremljen z rezervno baterijo, jo morate znova zamenjati z baterijo za ta namen, na primer z našo intAct Back-Up-Power.

Kaj je solarna baterija?

Uporabniške baterije, ki se lahko uporabljajo kot začasno shranjevanje za fotovoltaične (PV) ali majhne vetrne sisteme, so visoko odporne na cikle, kar pomeni, da dobro prenašajo različne cikle polnjenja. V sektorju obnovljive energije polnjenje ni mogoče z običajnim tokom, temveč mora baterija absorbirati tok glede na spreminjajoče se pogoje vetra in sonca. intAct Solar-Power je popolnoma primeren za vmesno shranjevanje v avtodomih in kampih ter majhnih otoških sistemih v začasno uporabljenih kočah ali počitniških hišah.

Shranjevalni sistemi za električno energijo za zasebna gospodinjstva ali komercialni sektor zahtevajo večje zmogljivosti. Ponujamo ustrezno zasnovane rešitve, sestavljene iz baterijskih celic in polnilnih kontrolerjev, preko našega industrijskega oddelka za baterije inbatt.

Ali potrebujem start-stop baterijo ali običajno?

V vozilih s funkcijo samodejnega ustavljanja motor zaustavi vsakič, ko je vozilo v prostem teku. To prihrani gorivo in zmanjšuje onesnaževanje zraka. Vendar pa to pomeni izjemno visoko obremenitev za baterijo.

Morala se bo veliko pogosteje zagnati, torej zagotavljati visoke tokove, kot običajna zagonska baterija. Hkrati mora oskrbovati porabnike med zaustavitvijo motorja. Med postanki ima le kratek čas, da si opomore in pridobi potreben tok.

Zato se lahko v vozilih s sistemi za samodejno ustavljanje motorja uporabljajo le start-stop baterije, zasnovane za to obremenitev. Običajne zagonske baterije bi se zelo hitro postarale.

Ostane le še eno vprašanje: Potrebujete start-stop baterijo EFB ali AGM?

Zakaj bi morali mokre baterije polniti odprte?

Med polnjenjem se sproščajo plini. Ko se dvignejo, se mešajo z baterijsko kislino. Za baterijo je bolje, če je med tem procesom odprta.

Pomembno: To velja samo za začetno polnjenje in za vse baterije, ki jih je mogoče odpreti. Nikoli ne odpirajte baterije s silo!

Kaj kaže poškodba na baterijski škatli?

Poškodovana baterijska škatla

Če ohišje pušča, je razpokano ali obrabljeno, to kaže na uničenje zaradi zunanjih vplivov.

Nasvet: Iščite robustno zasnovo pri vaši naslednji bateriji.

Deformirano ohišje baterije

Če je ohišje deformirano zaradi toplote, to kaže na okvarjen polnilni kontroler ali napačen polnilec.

Nasvet: Vedno izberite pravi polnilec za vašo baterijo, vašo namensko uporabo in vaše individualne zahteve!
Nasvet: Vaša delavnica lahko preveri, ali vaš polnilni kontroler pravilno deluje.

Gubano ohišje baterije

Če je ohišje deformirano na posamezni celici, je to znak rasti plošč zaradi globokega praznjenja ali kratkega stika celice.

Nasvet: Vedno zagotavljajte dobro stanje napolnjenosti.

Zakaj priporočamo redno polnjenje intAct Bike-Power AGM zaračunljive baterije kljub visoki hladni zagonski zmogljivosti in dobri trenutni rezervi?

Pri mnogih kratkih vožnjah ali dolgih obdobjih mirovanja se nivo napolnjenosti nadaljuje. To pomeni, da baterija prejme manj energije iz alternatorja, kot jo potrebuje za zagon. Njena raven napolnjenosti se postopoma zmanjšuje. Ko se baterija izprazni na približno manj kot 50% ali približno 11,8 V, je malo verjetno, da jo lahko ponovno napolnimo. Da bi se temu izognili, priporočamo redno polnjenje s polnilnikom.

Ali potrebujem start-stop baterijo EFB ali AGM?

Če je tovarniško nameščena start-stop baterija EFB, jo je mogoče znova zamenjati s start-stop baterijo EFB. Vedno je mogoča nadgradnja na AGM.

Če je tovarniško nameščena start-stop baterija AGM, jo je mogoče zamenjati le z start-stop baterijo AGM.

AGM baterije, z visoko zmogljivostjo hladnega zagona in dobrim porabo toka, so dobra osnova za start-stop baterije. EFB (Enhanced Flooded Battery) imajo podobne prednosti. Razvili so se iz konvencionalne poplavljene baterije. Zlitina kalcijevih mrež zagotavlja boljši prenos toka v celici in večjo ciklično stabilnost kot pri klasični mokri bateriji. Več informacij o značilnostih obeh vrst start-stop baterij najdete pod intAct Start-Stop-Power AGM ali intAct Start-Stop-Power EFB.

Kaj je UPS baterija?

Te blokovne baterije zagotavljajo neprekinjeno napajanje (UPS) POS sistemov ali manjših računalniških sistemov ter varnostnih sistemov, kot so zaporni sistemi ali varnostna razsvetljava, ko električno omrežje odpove. UPS sistemi tudi varujejo povezane obremenitve pred poškodbami ali izgubo podatkov zaradi nihanj ali prenapetosti električnega omrežja. Poleg neposredno uporabnih blokovnih baterij, kot je intAct Block-Power, se za večje sisteme z visokimi zahtevami po moči ali posebnimi varnostnimi zahtevami uporabljajo individualno zasnovani baterijski sistemi. Naša industrijska divizija inbatt ima ustrezno odobritev za ponudbo te rešitve v visoko varnostnih območjih.

Kaj je sulfacija in kaj lahko storite glede tega?

Sulfacija ali sulfacija je nezaželen proces staranja baterij, pri katerem se na svinčenih ploščah tvori preveč svinčevega sulfata, ki ga tudi dolgotrajno polnjenje ne more odstraniti. Kapaciteta baterije se močno zmanjša ali pa popolnoma odpove. Sulfacija je tipična statična poškodba, ki nastane, ko je baterija predolgo pustjena v izpraznjenem stanju ali pa je napačno ali premalo napolnjena.

Pri pogostem vožnji na kratke razdalje se sulfacija kopiči in povečuje. Majhna količina polnjenja med kratko vožnjo ni dovolj, da bi zmanjšala svinčev sulfat, ki nastane med postopkom zagona (=izpraznjevanje). Zmanjšana moč baterije prav tako zmanjšuje njeno sposobnost pritegovanja toka, tj. med naslednjo kratko vožnjo se baterija polni še manj, tj. še manj svinčevega sulfata se spet pretvori.

Če je sulfacija že napredovala, so na polih jasno vidne belo-sive obloge, imenovane "rast pola".

Preprečevanje

To lahko preprečimo tako, da vozniki na kratke razdalje uporabljajo zunanji polnilec, da se baterija vedno zadostno napolni, tako da baterijo pred zimskim premorom v celoti napolnimo, in tako, da med obdobji mirovanja preprečimo samopraznjenje z rednim polnjenjem. Sodobni polnilniki omogočajo tudi počasno polnjenje, tako da napetost baterije nikoli ne pade pod določeno vrednost.

Nekateri polnilniki imajo fazo dezulfatacije, v kateri se svinčev sulfat raztopi s kratkimi sunki toka.

Kaj so start-stop baterije?

EFB (izboljšana poplavna baterija) je bila razvita za vozila s funkcijo samodejnega ustavljanja motorja. Ta nadaljnji razvoj mokre baterije je bistveno bolj odporen na cikle, kot je na primer intAct Start-Stop-Power EFB. Zaradi dobre trenutne rezerve se tukaj uporabljajo tudi AGM baterije, kot je na primer intAct Start-Stop-Power AGM. Start-stop baterije so primerne za mikro hibride s povratkom zavornega energije, taksije, čolne in še mnogo več.

Zakaj je intAct Bike-Power AGM brez vzdrževanja in ne popolnoma brez vzdrževanja?

intAct Bike-Power AGM, intAct Bike-Power SLA, intAct Bike-Power GEL in intAct Bike-Power HVT so baterije z ventilom regulirane svinčeno-kislinske ali VRLA baterije.

VRLA baterije proizvajajo veliko manj plina kot mokre baterije. Plin, ki se proizvaja, ostane v tokokrogu baterije zaradi rekombinacije plina, presežni tlak pa preprečuje varnostni ventil. Te baterije izgubijo bistveno manj tekočine. Ni jih treba napolniti, niti ni mogoče, saj jih ni mogoče odpreti brez poškodb.

Tako intAct Bike-Power GEL kot tudi dve bateriji na osnovi AGM tehnologije, intAct Bike-Power SLA in intAct Bike-Power HVT, so že napolnjene in napolnjene. So popolnoma brez vzdrževanja.

Z intAct Bike-Power AGM vzdrževanje po prvem polnjenju ni mogoče in ni potrebno. Je brez vzdrževanja.

Kaj je baterija za avtodome?

Oskrbna baterija, ki se uporablja v avtodomih ali prikolicah, je po domače znana kot baterija za avtodome. Običajno se polni s stalnim polnilnim tokom na parkirišču za avtodome ali prek sončnega sistema, saj alternator ni dovolj zmogljiv, da bi zagotovil potreben tok.

Ker se lahko baterije med normalnim delovanjem puščajo plini, priporočamo, da baterijo, če je mogoče, ne namestite v bivalni prostor ali uporabite zaprto baterijo s varnostnim ventilom, ki povzroča skoraj nobene pline, kot sta intAct Active-Power AGM ali intAct Active-Power GEL. Odvisno od tega, kam potuje, je smiselno izbrati baterijo, ki je posebej odporna na temperaturo, na primer oskrbne baterije Odyssey, ki se dobro obnesejo tako v vročini kot v mrazu.

Kakšne vrste oskrbnih baterij obstajajo?

Da bi zdržale stres cikličnega delovanja dolgo časa brez prekomernega upada zmogljivosti, je aktivni material v oskrbnih baterijah posebej dobro zaščiten.

Odvisno od uporabljene tehnologije, se to izvaja na različne načine:

V oskrbnih baterijah s cevnimi ali oklepni ploščami je aktivni material praktično oklopljen v ceveh plošče, kar naredi intAct Traction-Power PzS primerno za težko ciklično uporabo do 1.000 ciklov v skladu s standardom IEC 254-1. V oskrbnih baterijah s ploščami mrežice na osnovi GEL, kot je intAct GEL-Power, gelu podoben fiksiran elektrolit zagotavlja, da elektrolit ni izgubljen, v AGM baterijah, kot je intAct AGM-Power, pa pregradna tkanina, ki tesno leži ob ploščah. Medtem ko gelu podoben fiksiran elektrolit tudi zagotavlja stalno enakomeren tok, steklena vlakna AGM tkanine pomagajo pri hitrem polnjenju in zagotavljanju visokih polnilnih tokov. Ta učinek je še dodatno izboljšan pri dvojno namenskih baterijah na osnovi AGM s povečanjem površine mrežice in s tem aktivnega materiala za reakcijo, kot v baterijah za uporabo na Odyssey s tanjšimi ploščami iz 99,99-odstotnega čistega svinca in v Optima Bluetop s ščitkom plošč v tesno zavite okrogle celice.

Litij-ionske oskrbne baterije imajo posebej dolgo življenjsko dobo. Zaradi litij tehnologije je obraba skoraj zanemarljiva, tako da intAct Lithium Power zdrži do 3.500 ciklov do 100-odstotne globine izpraznitve brez kakršnega koli upada zmogljivosti.

Kaj je pogonska baterija?

Pogonske baterije napajajo električni motor v strojih in vozilih. Zasnovane so za polnjenje s polnilnikom, ko niso v uporabi, nato pa se praznijo med uporabo. Pogonske baterije so zasnovane za to ponavljajoče se izmenjevanje med polnjenjem in praznjenjem ali cikliranjem. Za razliko od zagonskih baterij dobro prenašajo večkratno praznjenje do globine praznjenja do 80 % zaradi posebne sestave in konstrukcije rešetk ter ločil. Ciklična stabilnost pogonske baterije podaja informacije o tem, kako pogosto lahko pod idealnimi pogoji doseže to globino praznjenja, preden je poškodovana.

Kaj je obraba in kaj lahko storite glede tega?

Pri obrabljeni bateriji se je aktivni material poslabšal zaradi prekomerne obremenitve. Sodobna vozila z veliko porabniki stalno postavljajo večje zahteve bateriji. Kapaciteta nameščenih baterij pogosto ni zasnovana za to.

Preprečevanje Pri tem igra pomembno vlogo izbira prave baterije. Močne vibracije in visoke temperature dodatno obremenjujejo aktivni material.

Da vam pomagamo izbrati pravo baterijo za vašo uporabo in vaše individualne potrebe, smo pripravili nekaj nasvetov za nakup baterij.

Kakšna je korist hladne zagonske moči pri motocikelski bateriji?

Visoka hladna zagonska moč zagotavlja, da se bo motocikel še vedno zagnal, tudi če baterija ni popolnoma napolnjena. To se lahko zgodi, če se baterija izprazni med mirovanjem, na primer pri motociklih, kosilnicah ali snežnih skuterjih, ki se uporabljajo samo sezonsko. Ali celo če se baterija polni le zelo kratek čas med zelo kratkimi vožnjami, preden je treba ponovno zagnati motocikel.

Hladna zagonska moč daje informacije o moči, ki jo lahko baterija zagotovi hitro. Pri baterijah AGM je kislina skoraj pritisnjena proti elektrodom s flisastimi ločilci. To pomeni, da je reakcijska površina v bateriji večja. To pomeni, da se lahko več molekul žveplove kisline hkrati odzove z aktivnim svinčevim sulfatom, kar hkrati sprošča več elektronov, tj. zagotavlja večji tok. Zlitina rešetk je tudi zasnovana tako, da se tok hitro prevaja do porabnikov.

Zaradi teh specifičnih lastnosti je tok še vedno dovolj za zagon, tudi ko je delno izpraznjen. Enake lastnosti tudi zagotavljajo, da se tok bolje absorbira, tako da se baterija hitreje polni, na primer tudi na kratke razdalje.

Zakaj intAct Bike-Power AGM nima prezračevalne cevi?

IntAct Bike-Power AGM je VRLA baterija, torej baterija z reguliranim ventilom za svinčeno kislino. Majhna količina plina, ki se proizvaja, se vrača v vezje s pomočjo rekomponentacije plina, in prekomerno pritiskanje preprečuje varnostni ventil. Običajno prezračevanje mokrih baterij, kot je intAct Bike-Power Classic, se ne izvaja, zato ni potrebno izpuščati plina ali pare iz notranjosti vozila, da preprečimo kondenzacijo pod obložnimi deli in nastanek korozije.